Per 1 maart 2016 voeren wij enkele wijzigingen door in onze eigen acceptatienormen. Met deze wijzigingen kunt u uw klant nog beter helpen met het vinden van de juiste financiering voor een woning. Hieronder leest u wat er verandert en wat dat betekent.

Wat is er gewijzigd?
De volgende wijzigingen zijn doorgevoerd:

  • Voor tweeverdieners met een vast en flex-inkomen geldt een versoepeling voor de flexwerker die minder dan drie jaar werkt. Voortaan kan ook het flex-inkomen dat over minder dan drie jaar wordt aangetoond, worden meegenomen als toetsinkomen.
  • In geval van buitenlands inkomen, geldt dat voor het toetsinkomen alleen nog inkomen in Euro’s wordt toegestaan.
  • De normen voor studieleningen zijn aangepast conform de NIBUD opgave. De toetslast per maand wordt bepaald aan de hand van onderstaande percentages:
    – Studielening onder het oude leenstelsel: 0,75% of,
    – Studielening onder het nieuwe leenstelsel (Wet Studievoorschot): 0,45%
  • De maximale hoogte van restschuldfinanciering wordt verlaagd van 123% naar 120% van de marktwaarde. Deze verlaging is een gevolg van de wettelijke verlaging van de LTV norm van 103% naar 102%.
  • Met betrekking tot oudere aanvragers is het begrip ‘aanvullende zekerheden’ verder verduidelijkt. Met aanvullende zekerheden bedoelen we bijvoorbeeld aflossing boven 66% marktwaarde en een overlijdensrisicodekking boven 80% marktwaarde.